Dobrodošli u easy2u kompaniju

EN SR

COVID-19 uticaj na tržište interaktivnih kioska

covid-19 vending machines
COVID-19 uticaj na tržište interaktivnih kioska

Pandemija COVID-19 virusa, koja je zaustavila svet početkom 2020. godine, već je ostvarila veliki uticaj na naše živote. Menjaju se navike, ali i pravila kojih moramo da se pridržavamo u različitim situacijama. Tome će u budućnosti posebno biti podložni turizam, transport, sportska i kulturna dešavanja, odnosno sve situacije koje podrazumevaju okupljanje velikog broja ljudi na malom prostoru.


Bez obzira da li se nalazite na aerodromu, u poslovnom prostoru ili u prodavnici, preporuka je da se nosi zaštitna oprema. Takođe, po svemu sudeći, za ulazak u avion, voz ili autobus u narednom periodu biće neophodno da se nose maske i rukavice, da se prate propisane procedure i da se vodi računa o dezinfekciji. Međutim, nemaju uvek svi kod sebe svu potrebnu opremu, pa se tu otvara jedan novi tržišni segment – prodaja i distribucija sanitary kit-ova.


Kompanijama, aerodromskim službama i železničkim i autobuskim stanicama je svakako stalo da imaju što više posetilaca, pa moraju da razmišljaju i o tome kako da zadrže one koji možda nisu adekvatno pripremljeni. To podrazumeva obezbeđivanje zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju na licu mesta. Tu na scenu stupaju proizvođači self-service mašina koji su reagovali promptno i predstavili vending uređaje opremljene zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju.


Kontrola bez dodira

Oni su osmislili različita rešenja u skladu sa COVID-19 preporukama zaštite. Standardni mehanički tasteri na pritisak ili paneli osetljivi na dodir na vending uređajima mogu da budu rasadnik bakterija i virusa. Zato je potrebno razmisliti o novim beskontaktnim tehnologijama. Neki od proizvođača predstavili su i tehnologije upravljanja uređajima i plaćanja bez dodirivanja. Ovo je veliki korak unapred, ali postoji problem oko navikavanja korisnika da ne pipaju uređaj, već da kontrolu obavljaju „mašući“ prstima u vazduhu. Takođe, radi se o novoj tehnologiji, što u prevodu znači i da je veoma skupa, pa samim tim podiže cenu samog kioska.


Alternativa je daljinska kontrola, recimo putem mobilnog telefona. Svi znaju da upotrebljavaju mobilni telefon i jedina stvar koju moraju da urade je da se povežu sa kioskom (i eventualno instaliraju odgovarajuću aplikaciju), pre nego što počnu da ga koriste. Na taj način je obezbeđena potpuna „touchless“ i bezbedna kontrola, a korisnicima je pružen poznati intefejs.


Samo-dezinfekcija uređaja

Zaštita posetilaca je samo jedna strana potpune zaštite. Druga strana odnosi se na dezinfekciju samih uređaja. Pošto se može pretpostaviti da će ih koristiti veliki broj ljudi, potrebno je obezbediti i efikasnu dezinfekciju vending mašina, koja mora da bude automatska.


Jedna od procedura koja se pokazala kao efikasna je upotreba UV-C svetla. Ona se koriste u UVGI (Ultraviolet germicidal irradation) metodi. To je upotreba kratkih talasa ultra-ljubičastog svetla za ubijanje ili deaktiviranje mikroorganizama, koja uništava njihove nukleinske kiselini i kida njihove DNK lance. Postavljanjem UV-C svetla tako da 30 sekundi osvetljava površine koje korisnici dodiruju može da se izvrši dezinfekcija uređaja nakon svakog korisnika. Kada korisnik ode od kioska, senzori aktiviraju dezinfekcionu proceduru, koja obezbeđuje sigurnost čak i kada se koristi ekran osetljiv na dodir.


Takođe, kiosci mogu da budu obojeni antibakterijskim i antivirusoidnim farbama. Te boje u sebi sadrže komponente koje utiču na eliminisanje bakterija i virusa sa obojenih površina.


Hyperkiosk

easy2u Hyperkiosk nudi potpun odgovor na sve postavljene zahteve, pa čak i više od toga. Hyperkiosk može da se iskoristi za izdavanje sanitarnih kitova, ali i za obavljanje mnogih drugih poslova koji su uobičajeni za interaktivne kioske. Takođe, na njemu mogu da se postave i dodatni moduli za dezinfekciju ruku korisnika, putem UV-C svetla, ili dispenseri za antibakterijski gel.


Jedna od velikih prednosti ovog kioska je što on, kada jednog dana prestane potreba za ovakvom vrstom zaštite, može lako da se prilagodi da obavlja neke sasvim drugačije poslove - da štampa dokumente i slike, verifikuje boarding karte… Drugim rečima, investicija u Hyperkiosk je future-proof!